СИМЕОН ИВАНОВ КАНГО

kango-Симеон Иванов КАНГО е китарист и рок музикант от Македония. Познат е като автор на песни, текстописец, аранжьор и неуморен популяризатор на рок музиката чрез организирането на „Рок Каравана“ в цяла Македония. Канго е собственик на частно училище за рокендрол, основател на космополитната организация „КРУНА Мактеон“ и рок сдружението „Орфей“.

Почти 50 години е на музикалната сцена – през далечната 1967 година става член на групата „The Sapphires“ – Кочани, разпознаваема именно чрез специфичиния си фронт мен – Канго.През 1980 година групата му се преименова на “Възкресение”, а през 1984 година – на “Канго”.С групата си е издал седем албума: „Възкресение“ (1991), „Възнесение“ (1994), „Прераждане“ (1995- албум с преработка на песни от легендарния китарист Джими Хендрикс в изпълнение на Канго), „Вдъхновение“ (1996), „Проповеди“ (1997), „Проповеди“ (1998 – компилация от най-добрите песни на Канго, създадена по повод 35-ия му сценичен юбилей) и „Откровение“ (2007)

Осъществил е множество концерти в Македония и чужбина.През 2008 година има собствена изява на популярния фестивал „Пиво Ленд“ в скопската крепост “Кале”. Отбелязва 40-ият си творчески юбилей с концерт в Дома на АРМ, Скопие през 2005 година, а половинвековният юбилей на рокендрола в Македония – през лятото на 2009 година с турнета в 25 града на страната.През юни, 2013 година има собствена изява по време на второто издание на фестивала „Т’к Так Фест“  в Кавадарци.

Покрай многобройните си концерти в Македония, Канго има своите изяви и в чужбина. През 1994 година се представя на „Зайчарска китариада“, а през 2004 осъществява турнета в Сърбия (Белград, Нови Сад, Ниш, Крагуевац, Чуприя и Парачин). През април 2004 заедно с известни рок, джаз и блус групи от Балканите и региона участва в Jazz Rock  Festival, Виена, Австрия.

KangoТалантът никога не е единствен. Заедно с музиката, Канго се занимава с фотография и поезия. Издал е четири стихосбирки за 10 години. Те са озаглавени: “Възкресение”, “Възнесение”, “Вдъхновение” и “Разпятие”.

През последните 20 години Канго оказва изключителна подкрепа на младите рокери и рок групи. От 19 години организира големият рок хепънинг “Орфееви мистерии”, който се провежда в Кочани, Македония.