Финалистите во онлајн трката Rock’n Pop the Borders

Во 24.00 часот на 16 јули 2014 година заврши онлајн гласањето за избор на авторска песна на младинските групи од 13 до 25 години Rock’n Pop the Borders. Публиката и жирито ги определија своите фаворити во предвидените рокови, така што организаторите го подготвија конечното рангиране во текот на денешниот ден.

Според правилата на конкурсот, 10-те песни, кои имаат добиено највисока средна оценка од бројот на гласовите на публиката и оценката на жирито ќе се учествуваат на конечниот концерт во живо на 9 август 2014 година во паркот “Рила” во Дупница, Бугарија.

Конечното рангирање на участниците во on-line натпреварувањето Rock’n Pop the Borders ги даде следните 10 финалисти (песна, група, среден број на поени од оценките на публиката и од оценките на жирито, држава на потекло) :

1. “For The Win”, Enkhaosment, 8.65, Бугарија.

2. “In between the time”, TV Rage, 8.22, Македонија.

3. “Filthy Rock’n'Roll”, Chainsaw babies, 7.12, Бугарија.

4. “Airstrike”, Bunch of Assholes, 7,00, Бугарија.

5. “Лоша навика”, Problem Solved, 6.93, Македонија.

6. “Love lies bleeding (Amaranth), As Orhids Wither, 6.64, Бугарија.

7. “The Unsung”, Feast of Insanity, 6,31, Бугарија.

8. “Losing control”, After Midnight, 5.93, Бугарија.

9. “Не вели ми здраво”, Revenge, 5.68, Македонија.

10. “Slippin’”, Paranormal, 5.60, Бугарија.

Во случај, доколку некоја од 10-те најдобро рангирани групи го откаже учеството, организаторите ќе упатат покана за учество кон следната по ред група на ранг листата одејќи надолу:

11. “Bury Me”, Sunday, 5.53, Бугарија.

12. “Гласот на моята душа”, Визия, 5,28, Македонија.

13. “Път към върха”, Rebels,5,09, Бугарија.

14. “Revelation”, Panic Station, 5.08, Бугарија.

15. “The Power of Love”, Marmalad Banda, 4.96, Македонија.

16. “Ride”, Plug In, 4.95, Македонија.

17. “Първата”, Лопатарка, 4,56, Бугарија.

18. “Cannot Heal”, Power Enslave, 4.46,Бугарија.

19. “Трошка Љубов”, Polemique, 4.18, Македонија.

20. “In Cold and Dark Days”, Foretold Dead, 4.06,Бугарија.

21. “Electrify”, Simai, 3.82, Бугарија.

22. “Blade of Greed”, SLIX, 3.63, Бугарија.

23. “We are coming”, Voltage, 3.36, Бугарија.

24. “Изгубен”, Angus&Kevin, 3.20, Бугарија.

25. “Appetence for Life”, Mneme, 3.11, Бугарија.

Поени на групите според бројот на гласови, добиени од публиката:

1.”For The Win”, Enkhaosment, 10, Бугарија.

2.”In between the time”, TV Rage, 8.64, Македонија.

3.”Airstrike”, Bunch of Assholes, 8.12,Бугарија.

4.”Love lies bleeding (Amaranth), As Orhids Wither, 6.67,Бугарија.

5.”Лоша навика”, Problem Solved, 6.55, Македонија.

6.”Filthy Rock’n'Roll”, Chainsaw babies, 6.04, Бугарија.

7.”Не вели ми здраво”, Revenge, 5.74, Македонија.

8.”Път към върха”, Rebels, 5.29, Бугарија.

9.”Revelation”, Panic Station, 5.13, Бугарија.

10.”The Power of Love”, Marmalad Banda, 5.09, Македонија.

11.”The Unsung”, Feast of Insanity,  4.91, Бугарија.

12.”In Cold and Dark Days”, Foretold Dead, 4.24,Бугарија.

13.”Ride”, Plug In, 3.92, Македонија.

14.”Трошка Љубов”, Polemique, 3.87, Македонија.

15.”Losing control”, After Midnight, 3.66, Бугарија.

16.”Гласот на моята душа”, Визия, 3.35, Македонија.

17.”Cannot Heal”, Power Enslave, 3.19, Бугарија.

18.”Изгубен”, Angus&Kevin, 3.08, Бугарија.

19.”Electrify”, Simai, 3.01, Бугарија.

20.”Blade of Greed”, SLIX, 2.80, Бугарија.

21.”Първата”, Лопатарка, 2.61, Бугарија.

22.”Slippin’”, Paranormal, 2.51, Бугарија.

23.”We are coming”, Voltage, 2.45, Бугарија.

24.”Appetence for Life”, Mneme, 2.28, Бугарија.

25.”Bury Me”, Sunday,  2.05, Бугарија.

Поени на групите според бројот на гласови, добиени од жирито:

1.”Bury Me”, Sunday, 9.00, Бугарија.

2.”Slippin’”, Paranormal, 8.68, Бугарија.

3.”Losing control”, After Midnight, 8.20, Бугарија.

4.”Filthy Rock’n'Roll”, Chainsaw babies, 8.20, Бугарија.

5.”In between the time”, TV Rage, 7.80, Македонија.

6.”The Unsung”, Feast of Insanity, 7.70, Бугарија.

7.”For The Win”, Enkhaosment, 7.30, Бугарија.

8.”Лоша навика”, Problem Solved,7.30, Македонија.

9.”Гласот на моята душа”, Визия, 7.20, Македонија.

10.”Love lies bleeding (Amaranth), As Orhids Wither, 6.60, Бугарија.

11.”Първата”, Лопатарка, 6.50, Бугарија.

12.”Ride”, Plug In, 5.98, Македонија.

13.”Airstrike”, Bunch of Assholes, 5.88,Бугарија.

14.”Cannot Heal”, Power Enslave, 5.72,Бугарија.

15.”Не вели ми здраво”, Revenge, 5.62, Македонија.

16.”Revelation”, Panic Station, 5.02, Бугарија.

17.”Път към върха”, Rebels,4.88, Бугарија.

18. “The Power of Love”, Marmalad Banda, 4.82, Македонија.

19.”Трошка Љубов”, Polemique, 4.48, Македонија.

20.”Electrify”, Simai, 4.62, Бугарија.

21.”Blade of Greed”, SLIX,  4.46, Бугарија.

22.”We are coming”, Voltage, 4,26, Бугарија.

23.”Appetence for Life”, Mneme,  3.94, Бугарија.

24.”In Cold and Dark Days”, Foretold Dead, 3.88,Бугарија.

25.”Изгубен”, Angus&Kevin, 3.32, Бугарија.

Организаторите и жирито се заблагодаруваат на натпреварувачкиот дух на учесниците, добриот тон кој што го запазија едни кон други и квалитетот на сите представени песни (факт е дека жирито не е дало општа оценка под 3 на представените песни. Ако судиме од бројот на гласачите во процесот на наптревараување, авторските песни на учесниците биле претставени пред на еден вид он лајн концерт пред повеќе од 10 000–на публика.

Проектот Rock’n Pop the Borders е партнерска иницијатива на Здружение “Партнери – Дупница” и Регионален центар за одржлив развој – Кратово.

Истиот е финансиран од Европска Унија преку Програмата за меѓугранична соработка Бугарија-Македонија CCI Number 2007CB16IPO007