СЛАВЧО НИКОЛОВ

slavcho

Соло гитарист во рок група Б.Т.Р. Композитор и автор на текстови, коорганизатор и менаџер на концертни настани, наставник по класична гитара, член на мандолинскиот квартет “Годишни времиња”. Член е на жирито за избор на бугарската песна на «Евровизија» во периодот 2007 – 2010.

Авторските песни на Славчо Николов се вклучени во бугарските учебници по музичко.

Славчо Николов е автор на музика и текст на над 50 песни, меѓу кои и неспорните хитови

„Земи си го живот во раце“, „Глава до глава“, „Врати се“, „Да погледнам во тебе“ и „Нема враќање“. Во 1998 година заедно со Кирил Божков, гитарист во групата, ја создаваат песната ” Спасение ” за документарците “Маѓепсан круг ” и ” Јас обвинувам” на продуцентската куќа “Едита”.  “Спасување” стана химна на антидрога движењето во Бугарија и е избрана од телевизија ММ за хит на деценијата. “Спасение”, проследено со “Елмази и стакло”, е предводник на сите радиокласации, а денес се изучува на часовите по музичко:

 

Автор е на музички дела за мандолински квартет „Сезони“. Со композицијата “Спомени од Кадис”,  рок музичарот е присутен на зборниот албум на најдобрите бугарски гитаристи “Големите гитари на Бугарија”. Како композитор, Славчо Николов учествува во уметничките  проекти на повеќе изведувачи: Руси Виденлиев, Јана Чакалска, Радостина Колева, Александар Каранџулов, Благовест Аргиров, Вили Станев и др. Во 2004 г ја создава музиката за бугарскиот игран филм “Без семејна сличност”. 

 Во 2012 година , заедно со најпознатите бугарски музичари Добрин Векилов – Дону, Костадин Георгиев – Калкан и Венко Поромански (екс- група ” Тие “) го создаваат најуспешниот трибјутен проект “Acoustic Beatles Project”. Во 2013 година Славчо Николов е дел од супергрупата на Бугарија “Фондацијата” заедно со Добрин Векилов – Дону, Кирил Маричков (“Штурците”), Иван Лечев(“ФСБ”) и Венко Поромански (екс- група “Тие”). Во истата година “Фондацијата” ја остварува својата прва голема турнеја во САД и Канада.

Славчо Николов е составен дел од рок бендот “Б.Т.Р.”,  гитарист и автор на голем број хитови на овој бенд. “Б.Т.Р.” е «бренд » во бугарскиот рок, кој има огромен успех и во странство: Италија, Австрија, Германија, Франција, Велика Британија, Кина, Виетнам, Канада. Славчо и Б.Т.Р успеваат да соберат и да свират пред  публика  од сто илјади – вистински преседан во историјата на бугарската современа музика. Славчо свиреше на една сцена со светски познатите Глен Хјуз, Џон Лотон, Тим Рипар и др. Б.Т.Р. е рок ​​групата која мастапува како пред-група на концертите на Deep Purple, White Snake, Iron Maiden, Scorpions, Nazareth во Бугарија. Б.Т.Р. учествуваше на фестивалот “Cosmopoliten”. Во декември 2003 година бугарската рок група изведува самостоен концерт во познатата лондонска сала “Astoria Hall”. Таа свири два пати таму! Групата ја освои првата награда на престижниот фестивал “Golden Stag”, Романија.

Славчо Николов е член на жирито на Натпреварот за најдобар млад гитарист, организиран од БГ Радио во 2005 и 2006 година. Од 2007 до 2010 година е член на жирито на Натпреварот “Бугарската песна во Евровизија”.

Славчо Николов учествува во повеќе проекти за поддршка на младинската авторска и изведувачка музика.